Project Description

LEA provided shoring, conceptual design, foundation, below grade and superstructure; and retrofits and upgrades to the existing building – a 40,000 ft² state-of-the-art research facility space. The project preserves and integrates the original three storey historic heritage building with two new additions that include green roofs. The additions and the heritage building are joined with sky-lit open spaces. The majority of spaces within the building, including the original 19th century lecture hall, will be retained and will be adapted and reused to reduce the construction footprint.

Adaptive reuse of the historic building structure results in significant savings in below grade walls, shoring and above grade walls. The estimated savings amount to approximately 777,000 kg of CO2, which is equivalent to 337,750 litres of gasoline consumed by private cars.